Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin diabetes lisää kohtukuoleman vaaraa

Äidin diabetes lisää kohtukuoleman vaaraa

Diabetes voi tuoreen brittitutkimuksen mukaan suurentaa kohtukuoleman vaaran jopa nelinkertaiseksi verrattuna terveisiin äiteihin. Diabeetikoiden lapset ovat myös hieman suuremmassa vaarassa menehtyä alle vuoden ikäisinä. Riskit eivät ole käytännössä kovin suuria, mutta silti suurempia kuin yleensä.

Tutkimuksen perusteella diabetesta sairastavien äitien lapsista 3 prosenttia menehtyy sikiöaikana ja 0,7 prosenttia ensimmäisen elinvuotensa aikana. Terveiden äitien lapsista niin käy 0,7 prosentille ja 0,4 prosentille. Riskit havaittiin nuoruus- tai aikuistyypin diabetesta sairastavilla.

Diabeetikoiden raskausriskit on tiedetty tätäkin ennen, mutta toisin kuin aiemmissa tutkimuksissa, tässä tutkimuksessa voitiin sulkea pois synnynnäisten epämuodostumien aiheuttamat kuolemat. Näin ollen tulokset kuvastavat paremmin juuri diabetekseen liittyviä riskejä.

Kohtu- ja vauvakuolemat olivat yleisimpiä diabeetikoilla, joiden veren sokeritasot olivat korkeat ja joilla oli diabetekseen liittyvä retinopatia-silmäsairaus. Retinopatia on yleinen diabeetikoiden liitännäissairaus, ja se viittaa pitkälle edenneeseen tai vaikeaoireiseen diabetekseen.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että nyt havaitut raskausriskit todennäköisesti pienentyisivät huomattavasti, jos diabetesta sairastavat naiset saisivat sairautensa paremmin hallintaan raskauden ajaksi.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetes-lehdessä, ja siinä hyödynnettiin 1 500 diabetesta sairastavan pohjoisenglantilaisnaisen rekisteritietoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2013;DOI:10.1007/s00125-013-3108-5)
http://www.diabetologia-journal.org/files/Tennant.zip

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje