Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lumehoitojen tehoissa eroja – voi vaikuttaa lääketutkimuksiin

Lumehoitojen tehoissa eroja – voi vaikuttaa lääketutkimuksiin

Lääketutkimuksissa on tavallista verrata tutkittavaa lääkettä lumehoitoon tai lumevalmisteeseen, jonka tiedetään olevan tehoton tutkittavaan vaivaan. Lumehoidot kuitenkin lievittävät joidenkin potilaiden oireita ja niiden tehoissa voi olla suuriakin eroja. Tämän vuoksi lääkkeiden tehosta voi saada hyvin erilaisen kuvan riippuen siitä mitä lumehoitoa tutkimuksessa käytetään vertailukohtana.

Tiedot käyvät ilmi Jama Internal Medicinen julkaisemasta katsaustutkimuksesta, jossa lumehoitojen eroja selvitettiin migreenilääketutkimusten avulla. Katsauksessa analysoitiin yhteensä 79 tutkimuksen aineistot.

Analyysissa eri lumehoitojen joukosta erottuivat lumeakupunktio, lumeleikkaukset sekä suun kautta nautittavat lumelääkkeet, mutta akupunktio ja leikkaukset lievensivät potilaiden oireita eniten. Lumeakupunktioryhmiin satunnaistetut potilaat kokivat oireidensa lievittyvän noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lumelääkkeitä saaneet.

Tulosten perusteella tutkijoiden kannattaa olla tarkkoja, kun he valitsevat lumehoitoja lääketutkimustensa vertailuryhmille. Lääkärien olisi puolestaan hyvä muistaa, että merkittävä osa heidän hoitojensa vaikutuksista saattaa johtua lumevaikutuksesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2013;173:1941–1951)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1748829#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje