Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinien muistivaikutuksista niukasti luotettavaa tietoa

Statiinien muistivaikutuksista niukasti luotettavaa tietoa

Kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden on pelätty lisäävän muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen ongelmia, mutta pelon tueksi on vähänlaisesti tutkimustietoa.

Tuoreen katsaustutkimuksen perusteella statiinien kognitiivisia vaikutuksia selvittäneet tutkimukset ovatkin liian heikkolaatuisia ja niitä on liian vähän, jotta niiden perusteella voisi sanoa mitään varmaa. Tutkijat toteavatkin, ettei tähän mennessä kertynyt tutkimusnäyttö riitä vahvistamaan tai sulkemaan pois mahdollisia haittoja tai hyötyjä.

Hiljattain toinenkin tutkijaryhmä selvitti statiinien kognitiivisia vaikutuksia ja tuli pitkälti samoihin tuloksiin. Heidän meta-analyysinsä rajattiin vain korkeatasoisimpiin tutkimuksiin eikä siinäkään löytynyt todisteita muistihaitoista.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2013;159:688–697)
http://annals.org/article.aspx?articleID=1770674

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje