Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Puolet menehtyy vuoden sisällä aivoverenvuodosta

Puolet menehtyy vuoden sisällä aivoverenvuodosta

Yli puolet aivoverenvuodon saaneista kuolee vuoden sisällä ja kaksi kolmannesta viiden vuoden sisällä sairastumisestaan, tuore tutkimus osoittaa. Aivoverenvuodot on tiedetty vaarallisiksi tätäkin ennen, mutta tulokset tarkentavat potilaiden pitkäaikaisennustetta.

Tulosten perusteella spontaanin aivoverenvuodon saaneista keskimäärin 46 prosenttia on hengissä vuoden kuluttua ja vain 29 prosenttia viiden vuoden kuluttua.

Huonoin ennuste on iäkkäimmillä, aivokammionsisäisen verenvuodon saaneilla sekä potilailla, joiden aivoverenvuoto oli ollut suuri, pahaoireinen tai paikantui pikkuaivoteltan alapuolelle. Vuosittain noin 1–7 prosenttia potilaista sairastui uuteen aivoverenvuotoon tai aivoinfarktiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä. Siinä analysoitiin 122:n vuosina 1946–2011 tehdyn tutkimuksen aineistot.

Suomessa aivoverenvuotoon sairastuu vuosittain noin 2 000 potilasta. Aivoverenvuotojen yleisin syy on korkea verenpaine, joka aiheuttaa muutoksia pienten aivoverisuonten seinämiin. Myös runsas alkoholin käyttö ja erilaiset kasvaimet ja rakenteelliset poikkeamat voivat aiheuttaa aivoverenvuotoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2013;doi:10.1136/jnnp-2013-306476
http://jnnp.bmj.com/content/early/2013/11/21/jnnp-2013-306476.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje