Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kolmen riskitekijän hoitaminen puolittaa lihavan sydänriskit

Kolmen riskitekijän hoitaminen puolittaa lihavan sydänriskit

Lihavat ovat liikakilojensa vuoksi alttiita sydän- ja verisuonitaudeille, mutta niiden vaaran voisi puolittaa hoitamalla kolmea keskeistä riskitekijää – verenpainetta, kolesteroliongelmia ja korkeaa glukoosia.

Lancet-lehdessä julkaistut tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä kyseisten riskitekijöiden korjaaminen puolitti sydän- ja verisuonitautien riskin, vaikka potilaat eivät laihduttaneet.

Verenpainetaudin, korkean kolesterolin ja veren suuren glukoosipitoisuuden hoitaminen oli vielä tehokkaampi aivohalvausten ehkäisyssä. Niiden korjaaminen tiputti potilaiden aivohalvausriskiä jopa 75 prosenttia.

Tärkein yksittäinen riskitekijä oli verenpaine, jonka alentaminen laski sydänsairauksien riskiä 30 prosenttia ja aivohalvausten riskiä 65 prosenttia, tutkijat havaitsivat.

Nyt julkaistut havainnot eivät ole täysin ainutlaatuisia, sillä kyseisten riskitekijöiden merkitys sydänsairauksissa ja aivohalvauksissa on tunnettu pitkään. Ne ovat kuitenkin kiinnostava ja suureen aineistoon perustuva osoitus siitä, että lihavien terveysriskejä voidaan tehokkaasti pienentää ilman laihduttamistakin. Laihtuminen on silti suositeltavin vaihtoehto kaikille ylipainoisille ja lihaville.

Tulokset perustuvat 97 tutkimuksen ja 1,8 miljoonan potilaan aineistojen yhteisanalyysiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013)
www.lancet.com

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje