Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Välimeren ruokavalio voi suojata dementialta, masennukselta ja aivohalvauksilta

Välimeren ruokavalio voi suojata dementialta, masennukselta ja aivohalvauksilta

Perinteinen Välimeren ruokavalio tiedetään monella tapaa terveelliseksi. Nyt julkaistu meta-analyysitutkimus vahvistaa näkemystä entisestään ja varmistaa sen ehkäisevän ainakin aivohalvauksia, Alzheimerin tautia ja masennusta.

Nyt julkaistussa meta-analyysissä yhdistettiin kahdenkymmenenkahden Välimeren ruokavaliota koskevan terveystutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa oli selvitetty ruokavalion yhteyksiä aivohalvausten, masennuksen, muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymisen sekä Parkinsonin taudin kehittymiseen.

Analyysin perusteella sairastumisriskit olivat huomattavasti pienempiä osallistujilla, joiden ruokavalio noudatti pääpiirteittäin välimerellistä ruokavaliota. Verrattuna epäterveellisemmin syöviin heidän riskinsä sairastua aivohalvaukseen tai masennukseen oli noin 30 prosenttia pienempi ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään noin 40 prosenttia pienempi. Myös Alzheimerin tauti oli heillä harvinaisempi.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Saadakseen havaitut masennus- ja muistihyödyt ruokavalion ei tarvinnut olla tyystin välimerellinen, mutta aivohalvauksia koskevat yhteydet havaittiin vain osallistujilla, jotka söivät terveellisimmin.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2013;74:580-591)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.23944/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje