Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaukset voivat lisätä ennenaikaisia synnytyksiä

Lihavuusleikkaukset voivat lisätä ennenaikaisia synnytyksiä

Ruotsalaistutkijoiden mukaan lihavuusleikkauksen läpikäyneet naiset saattavat synnyttää keskimääräistä pienempiä vauvoja. Heidän vauvansa myös syntyvät ennenaikaisena todennäköisemmin kuin muiden äitien.

Tulokset ovat huolestuttavia, sillä lihavuusleikkaukset ovat yleistyneet lähivuosina ja niitä tehdään etenkin naisille. Tämän vuoksi myös entistä useampi lapsi syntyy äidille, joka on ollut lihavuusleikkauksessa.

Vauvat, jotka syntyvät lihavuusleikatuille äideille, ovat paitsi keskimäärin pienempiä, heistä useampi syntyy ennenaikaisena ja raskauden kestoon nähden pienikokoisena, tulokset osoittavat. Ero verrokkiäiteihin ei ole suuren suuri, vain 2–4 prosenttiyksikköä, mutta tutkijat pitävät sitä riittävänä, jotta riski kannattaa huomioida. Lihavuusleikkaukset eivät liittyneet kohtukuolemiin.

Tutkimuksessa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten tupakointi, äidin painoindeksi ja ikä, mutta havainnot olisi silti hyvä vahvistaa lisätutkimuksissa. Tutkijat pitävät tuloksiaan kuitenkin riittävinä, jotta lihavuusleikkauksen läpikäyneiden raskauksia olisi syytä pitää riskiraskauksina ja seurata tavallista tarkemmin.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa, ja siinä käytettiin 2 500 lihavuusleikkauksessa olleen ja 13 000 verrokkinaisen sekä heille syntyneiden vauvojen rekisteritietoja. Tutkimus kattoi vuodet 1992–2009.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f6460)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6460

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje