Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Transrasvojen käyttö halutaan kuriin Yhdysvalloissa

Transrasvojen käyttö halutaan kuriin Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset suunnittelevat muuttavansa säädöksiään niin, että elintarviketeollisuus tarvitsisi jatkossa erityisluvan käyttääkseen transrasvahappoja ruoissa. Transrasvoja on etenkin valmis- ja pikaruoissa, ja ne suurentavat mm. sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tällä hetkellä transrasvahapot luokitellaan Yhdysvalloissa turvallisiksi eikä niiden käyttöä rajoiteta. Jos nyt kaavaillut muutokset menevät läpi, transrasvojen myyminen ja niiden lisääminen ruokiin vaatisi etukäteisluvan viranomaisilta. Viranomaiset uskovat, että transrasvahappojen saannin vähentyminen estäisi vuosittain noin 20 000 sydänkohtausta ja 7 000 kuolemaa. Transrasvojen käyttö väheni jo joitain vuosia sitten, kun valmistajien piti alkaa merkitä transrasvojen määrä ruokapakkauksiin.

Transrasvahappoja syntyy kasvirasvojen teollisessa kovettamisessa, ja niitä on monissa pikaruoissa, esimerkiksi ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa. Jo viisi grammaa transrasvahappoja päivässä voi nostaa sepelvaltimotaudin riskiä noin 20 prosenttia, aiemmat tutkimukset osoittavat.

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

(BMJ 2013;347:f6749)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6749

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje