Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Paljon C-vitamiinia saavat pienemmässä aivohalvausten vaarassa

Paljon C-vitamiinia saavat pienemmässä aivohalvausten vaarassa

Kiinalaistutkijoiden mukaan runsaasti C-vitamiinia ravinnostaan saavat saattavat säästyä aivohalvauksilta muita todennäköisemmin. Yhteys koskee nimenomaan ruoasta saatavaa C-vitamiinia, ei C-vitamiinivalmisteita.

Kiinalaisten tulokset perustuvat aiempien tutkimusaineistojen meta-analyysiin, ja niiden perusteella paljon C-vitamiinia saavien sairastumisriski on noin viidenneksen pienempi kuin C-vitamiinia niukasti saavien. Tämä havaittiin myös tutkimuksissa, joissa mitattiin veressä olevaa C-vitamiinia. Yhteys voimistui tasaisesti C-vitamiinin saannin kasvaessa.

Havainnot viittaavat C-vitamiinin saannin mahdollisesti vaikuttavan aivohalvauksen riskiin, mutta ne jättävät avoimeksi sen, miltä osin yhteys johtuu C-vitamiinista ja kuinka paljon ruokavalion muut vaikutukset selittävät tuloksia. Esimerkiksi hedelmät, marjat ja vihannekset sisältävät paljon C-vitamiinia, mutta niissä on runsaasti muitakin terveyttä edistäviä ainesosia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2013;2:e000329)
http://jaha.ahajournals.org/content/2/6/e000329.short

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje