Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuuden sydänhaitat eivät kiinni metabolisesta oireyhtymästä

Lihavuuden sydänhaitat eivät kiinni metabolisesta oireyhtymästä

Ylipaino ja lihavuus ovat sydänkohtausten ja muiden sydänoireiden riskitekijöitä, mutta tutkijoille on ollut epäselvää miten paljon yhteys johtuu metabolisesta oireyhtymästä. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että lihavuus itsessään riittää suurentamaan sydänriskejä.

Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että ylipainoisten ja lihavien riski sairastua sydänkohtaukseen ja muihin sydänoireisiin on suurempi kuin normaalipainoisten riippumatta siitä sairastavatko he myös metabolista oireyhtymää. Metabolinen oireyhtymä tosin sekin suurentaa sydänriskejä.

Tutkimus perustuu 71 000 tanskalaisen terveystietoihin. Osallistujia seurattiin keskimäärin neljä vuotta, jonka aikana todettiin 630 sydänkohtausta ja 1 800 muuta sydänoiretta.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.10522)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1770522#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje