Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kiintymyshormoni kannustaa yksiavioisuuteen

Kiintymyshormoni kannustaa yksiavioisuuteen

Tutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet miksi ihmiset suosivat yksiavioisuutta ja usein pysyvät saman kumppanin kanssa halki elämän. Heidän tutkimuksensa perusteella vastaus saattaa piillä aivojen erittämässä oksitosiini-hormonissa.

Oksitosiini tunnetaan kiintymyksen ja sosiaalisuuden hormonina ja sillä on tärkeä rooli muun muassa lapsen ja äidin välisen tunnesiteen muodostumisessa.

Selvittääkseen oksitosiinin merkitystä yksiavioisissa suhteissa tutkijat antoivat 40 heteromiehelle nenäsumutteena oksitosiinia ja lumevalmistetta ja näyttivät heille valokuvia heidän puolisoistaan sekä muista naisista. Miesten aivoja tarkkailtiin samanaikaisesti magneettikuvauksen avulla.

Koe osoitti, että oksitosiinia saatuaan miehet pitivät puolisoitaan selvästi muita naisia viehättävämpinä, mikä näkyi myös aivojen palkkiojärjestelmän aktivoitumisena. Samanlaista vaikutusta ei kuitenkaan havaittu, kun miehet katselivat kuvia naispuolisista työtovereistaan ja pitkäaikaisista naistuttavistaan. Tutkijat pitävät tätä osoituksena oksitosiinin roolista nimenomaan rakastavaisten välisen kiintymyksen vahvistajana.

Tulokset saattavat selittää myös sen, miksi rakkaussuhteen päättyminen voi aiheuttaa niin voimakkaan surun ja masennuksen. Tilan korjaaminen esimerkiksi oksitosiinisuihkeilla todennäköisesti pahentaisi tilannetta entisestään, koska se luultavasti vain vahvistaisi kaipuuta.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National academy of Sciences -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Proceedings of the National academy of Sciences 2013;doi: 10.1073/pnas.1314190110)
http://www.pnas.org/content/early/2013/11/22/1314190110.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje