Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monissa lääkkeissä suolaa - saattaa lisätä sydänriskejä

Monissa lääkkeissä suolaa - saattaa lisätä sydänriskejä

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan suolaa sisältävät lääkkeet voivat salakavalasti altistaa niitä käyttävät sydänoireille. Suolaa on etenkin poretableteissa ja nopeasti liukenevissa lääkkeissä.

Brittien tulokset perustuvat yli 1,2 miljoonan potilaan rekisteritietoihin, joiden avulla tutkijat pystyivät vertaamaan keskenään potilaita, jotka käyttivät samoja lääkeaineita sisältävien lääkkeiden eri versioita.

Vertailu osoitti suolaa sisältäviä lääkeversioita käyttävien sairastuvan aivohalvauksiin ja etenkin verenpainetautiin todennäköisemmin kuin suolattomia vaihtoehtoja käyttävien. Suolaa sisältäviä lääkkeitä syövät myös menehtyivät muita todennäköisemmin keskimäärin seitsemänvuotisen seurannan aikana. Kaikkiaan runsaat 61 000 osallistujaa sai jonkin sydänoireen seurannan aikana.

Suolaa sisältävissä lääkkeissä oli usein niin paljon suolaa, että suolan päivittäinen saantisuositus ylittyi pelkästään niitä syömällä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, koska suola on tunnettu korkean verenpaineen riskitekijä ja verenpaine puolestaan aivohalvausten riskitekijä. Tutkijoilla ei kuitenkaan ollut käytössään tietoja osallistujien ruokavalioista ja suolansaannista, joten on vaikea sanoa miten paljon yhteydestä johtui juuri lääkkeiden sisältämästä suolasta. Tästä huolimatta tutkijat suosittavat, että lääkärit huomioisivat lääkkeiden suolapitoisuudet ja välttäisivät määräämästä suolaisia lääkkeitä ainakin potilaille, jotka ovat valmiiksi alttiita verenpainetaudille.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f6954)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6954

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje