Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeetikon kognitiiviset ongelmat liitoksissa aivomuutoksiin

Diabeetikon kognitiiviset ongelmat liitoksissa aivomuutoksiin

Diabetesta sairastavat ovat iän myötä tavallista alttiimpia muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiselle. Tuore tutkimus vihjaa tämän liittyvän aivojen rakenteellisiin muutoksiin sekä aivoverisuonten ongelmiin.

Tulosten perusteella diabetesta sairastavilla on paitsi muita useammin tiedonkäsittelyn hidastumista ja muita kognitiivisia vaikeuksia, heillä on myös tavallista enemmän aivojen mikroverenvuotoja ja muita aivoverenkierron ongelmia sekä muun muassa aivojen harmaan ja valkean aineen muutoksia. Nämä aivomuutokset puolestaan liittyivät usein muistin, tiedonkäsittelyn ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen.

Islantilaisten havainnot pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että diabetesta sairastavien aivoissa on rmuutoksia, jotka voivat selittää heidän kognitiiviset ongelmansa.

Tulokset julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä, ja ne perustuvat 4 200 yli 65-vuotiaan islantilaisen monipuolisiin terveystutkimuksiin ja aivokuvauksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2013;DOI:10.1002/ana.24063/citedby)
http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/%28ISSN%291531-8249

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje