Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Beetasalpaajat auttavat vain osaa sydänsairaista leikkauspotilaista

Beetasalpaajat auttavat vain osaa sydänsairaista leikkauspotilaista

Leikkauspotilaille – ja varsinkin sydäntauteja sairastaville potilaille – annetaan usein beetasalpaajalääkkeitä, koska niiden ajatellaan vähentävän leikkaukseen liittyviä sydänriskejä. Kuitenkin tuoreen tutkimuksen perusteella beetasalpaajista hyötyvät todennäköisesti vain sydämen vajaatoimintaa potevat tai sydäninfarktin sairastaneet potilaat.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä, ja siinä tarkasteltiin 28 000 iskeemistä sydänsairautta potevaa leikkauspotilasta. Joka kolmannella potilaalla oli sydämen vajaatoimintaa. Tutkimuksesta rajattiin sydänleikkaukset.

Beetasalpaajien käyttö pienensi sydämen vajaatoimintaa potevien riskiä sairastua sydän- tai aivoinfarktiin tai menehtyä 30 päivän sisällä leikkauksesta, ja sama havaittiin potilailla, jotka olivat aiemmin sairastaneet sydäninfarktin. Muut potilaat eivät kuitenkaan hyötyneet beetasalpaajista.

Tulokset viittaavat siihen, että rutiininomaisen beetasalpaajien määräämisen sijaan niiden käyttö kannattaisi kohdentaa sydämen vajaatoimintaa poteviin ja sydäninfarktin sairastaneisiin leikkauspotilaisiin.

Suomessa muihin kuin sydämeen kohdistuviin leikkauksiin liittyy noin 0,5–1 prosentin riski saada sydäninfarkti tai jokin muu vakava sydänoire. Tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi noin 2 000–3 000 leikkauspotilasta on näiden sydänoireiden vaarassa. Sydän- ja verisuonitautia sairastavien riskit ovat huomattavasti suurempia.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2013;doi:10.1001/jamainternmed.2013.11349)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1779729#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje