Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Virtsatesti paljastaa nuoren diabeetikon munuaisriskit

Virtsatesti paljastaa nuoren diabeetikon munuaisriskit

Virtsan valkuaispitoisuus voi ennustaa kuinka todennäköisesti tyypin 1 diabetesta sairastava nuori sairastuu munuaistautiin tai sydänsairauksiin.

Tämä brittitutkijoiden havainto on kiinnostava, sillä sen perusteella munuaistaudin ja sydänvaivojen riskitekijät ovat yleisempiä nuorilla, joiden virtsan albumiini-valkuaispitoisuus on suurentunut, mutta yhä normaalipitoisuuden puitteissa. Virtsan albumiinipitoisuutta käytetään yleisesti aikuisten diabeetikoiden munuais- ja sydänriskien ennustamisessa.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja niiden mukaan nuorilla, joiden virtsan albumiini-valkuaispitoisuus oli ylimmässä kolmanneksessa, oli muita enemmän valtimomuutoksia, korkeampi kolesteroli ja muita riskitekijöitä, jotka viittaavat munuaistaudin ja sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää voiko nuorten diabeetikoiden lisäsairauksia ehkäistä esimerkiksi statiini- ja verenpainelääkityksillä. Pitkien lääkitysten sijaan myös liikunta ja terveellinen ruokavalio voisivat riittää riskien pienentämiseen.

Tutkimukseen osallistui 3 400 tyypin 1 diabetesta sairastavaa 10–16-vuotiasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2013)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2013/10/09/dc13-1634.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje