Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monivitamiinien sydän- ja syöpähyödyistä ei riittävää näyttöä

Monivitamiinien sydän- ja syöpähyödyistä ei riittävää näyttöä

Moni terve aikuinen syö monivitamiinivalmisteita pienentääkseen terveysriskejään, mutta todisteet niiden tehosta puuttuvat. Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan tutkimusnäyttö ei suurelta osin riitä hyötyjen, mutta ei myöskään haittojen arvioimiseen.

Tulokset osoittavat, että todisteet yksittäisten vitamiinien tai niiden yhdistelmien tehosta sydäntautien ja syöpien ehkäisyssä ovat yleisesti ottaen riittämättömiä, mutta joitain poikkeuksia on. E-vitamiini ja beetakaroteeni ovat nykytiedon mukaan tehottomia sydäntauteja ja syöpää vastaan, ja beetakaroteenilisät saattavat jopa suurentaa keuhkosyövän vaaraa riskiryhmissä.

Katsauksen laatijat huomauttavat, että tutkimuksessa tarkasteltiin vain terveitä aikuisia, joilla ei ollut vitamiini- tai hivenainepuutoksia, joten tulokset eivät päde esimerkiksi lapsiin, raskaana oleviin tai vitamiinien puutostiloista kärsiviin. Katsauksessa myös keskityttiin tavallisiin, yleisesti käytettyihin vitamiiniannoksiin. Suurina annoksina monien vitamiinien haitat sekä mahdollisesti myös hyödyt ovat suurempia.

Tiedot perustuvat yhdysvaltalaisen U.S. Preventive Services Task Force -asiantuntijajärjestön tutkimuskatsaukseen, jossa tarkasteltiin monivitamiinien hyötyjä ja haittoja sydän- ja verisuonitautien ja syövän ehkäisyssä.

Asiasta uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f6840)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6840
(U.S. Preventive Services Task Force 2013)
http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/bulletins/vitadraftbulletin.pdf

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje