Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tekonivelleikkaus voi pienentää sydänriskejä

Tekonivelleikkaus voi pienentää sydänriskejä

Nivelrikosta kärsivät ovat tavallista alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuo alttius voi pienentyä tekonivelleikkauksen jälkeen.

Kanadalaistutkimuksen perusteella kokotekonivelleikkauksen läpikäyneet sairastuvat vakaviin sydänoireisiin lähes puolet harvemmin kuin potilaat, joita ei leikata. Seitsemän vuoden seurannassa tämä tarkoittaa yhtä sydänoiretta vähemmän jokaista kahdeksaa leikattua kohden.

Kokotekonivelleikkauksen ansiosta nivelrikkopotilaat pystyvät liikkumaan paremmin, joten havaittu sydänriskien pienentyminen voi johtua lisääntyneestä liikunnasta. Myös kipujen ja niiden aiheuttaman stressin sekä tulehduskipulääkkeiden käytön vähentyminen voivat selittää havainnot.

Kanadalaisten tulokset perustuvat 2 200 lonkan tai polven nivelrikkoa potevan yli 55-vuotiaan potilaan seitsenvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 150 potilaalle tehtiin kokotekonivelleikkaus.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f6187)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6187

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje