Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ruskean rasvan vähyys voi selittää aasialaisten suuremman diabetesriskin

Ruskean rasvan vähyys voi selittää aasialaisten suuremman diabetesriskin

Hollantilaistutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet miksi eteläaasialaiset ovat eurooppalaisia alttiimpia sairastumaan aikuistyypin diabetekseen. Vastaus voi löytyä vähäisemmästä ruskean rasvan määrästä.

Ruskea rasva on monella tapaa erilaista kuin liikaenergiaa varastoiva valkea rasva, sillä se alkaa etenkin kylmissä olosuhteissa polttaa glukoosia ja triglyseridirasvoja lämpöenergiaksi ja siten auttaa mm. painonhallinnassa ja sokeriaineenvaihdunnassa.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat eteläaasialaista alkuperää olevien kehossa paitsi olevan vähemmän ruskeaa rasvaa, lämpöä tuottaakseen heidän kehonsa turvautuu tärinään selvästi aikaisemmin kylmäaltistuksen aikana. Lisäksi he kuluttavat vähemmän energiaa lepotilassa kuin eurooppalaistaustaiset samanikäiset.

Koe vahvisti myös ruskean rasvan osuutta lämmöntuotannossa. Osallistujat, joiden kehossa oli paljon metabolisesti aktiivista ruskeaa rasvaa, tuottivat enemmän lämpöä ilman tärinää ja hytinää.

Yhdessä nämä havainnot viittaavat siihen, että ruskean rasvan vähyys voi altistaa esimerkiksi diabetekselle ja liikakiloille ja että tämä ominaisuus on yleinen etenkin eteläaasialaista alkuperää olevilla. Onkin mahdollista, että tavallisten diabetesta ja lihavuutta ehkäisevien keinojen sijaan heille sopisivat paremmin menetelmät, jotka aktivoivat ja lisäävät ruskeaa rasvaa. Aiempien tutkimusten perusteella tämä onnistuu muun muassa hallitulla kylmäaltistuksella.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä. Siihen osallistui kaksitoista eteläaasialaistaustaista, normaalipainoista ja tervettä 25-vuotiasta miestä sekä yhtä monta hollantilaisperäistä. Ruskean rasvan määrä selvitettiin kylmäaltistuksen aikana tietokonekuvauksilla.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2013;DOI:10.1016/S2213-8587(13)70177-3)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(13)70156-6/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje