Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kipusignaalit menevät sekaisin fibromyalgiaa sairastavan aivoissa

Kipusignaalit menevät sekaisin fibromyalgiaa sairastavan aivoissa

Yhdysvaltalaistutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet miksi fibromyalgiaa sairastavat ovat yliherkkiä kipuaistimuksille. Syy voi liittyä poikkeavuuksiin aivosignaaleissa, jotka vastaavat rangaistuksen ja palkkion tuntemuksista.

Tutkijat tekivät havaintonsa kuvaamalla magneettikuvauksella 31 fibromyalgiaa sairastavan ja 14 terveen verrokin aivoja kipua tuottavan kokeen aikana. Kokeen tarkoitus oli selvittää mitä koehenkilöiden aivoissa tapahtuu heidän odottaessaan kivun alkamista ja päättymistä.

Terveisiin verrattuna kivun ja sen lieventymisen odottaminen aiheutti selvästi pienemmän reaktion fibromyalgiaa sairastavien aivo-alueilla, jotka vastaavat kivun säätelystä. Tämä havaittiin mm. ventraalisessa keskiaivojen peitteessä, joka osallistuu palkkion ja rangaistuksen tuntemusten käsittelyyn.

Tulokset voivat osin selittää miksi fibromyalgiaa sairastavat ovat epätavallisen herkkiä kivulle sekä miksi kipulääkkeet eivät tehoa heidän kipuihinsa. Havainnot pitää kuitenkin vahvistaa lisätutkimuksissa ennen kuin tästä saadaan varmuus.

Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, jota sairastavien kipukynnys on merkittävästi alempi kuin terveiden. Tämän takia potilaat kokevat jatkuvia kipuja eri puolilla kehoa. Lisäksi heillä on väsymystä ja muita oireita. Fibromyalgiaa sairastaa noin 2–4 ihmistä sadasta.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Arthritis & Rheumatism 2013;DOI:10.1002/art.38191)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.38191/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje