Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huippu-urheilijat pienemmässä diabetesvaarassa vielä vanhanakin

Huippu-urheilijat pienemmässä diabetesvaarassa vielä vanhanakin

Suomalaistutkimuksen mukaan entiset huippu-urheilijat välttyvät diabetekselta ikätovereitaan todennäköisemmin vielä seitsemänkymppisenäkin. Pitkälti tämä johtuu siitä, että he pysyvät liikkeellä ja harrastavat liikuntaa halki elämänsä vielä aktiiviuran jälkeen.

Tulosten perusteella entisten urheilijoiden riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on noin kolmanneksen pienempi kuin samanikäisten verrokkien. Heillä on myös harvemmin sokeriaineenvaihdunnan muutoksia, jotka ennakoivat diabetesta.

Havainnot julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat 400 suomalaisen entisen huippu-urheilijan ja 200 verrokin seurantaan. Osallistujia seurattiin vuodesta 1985 saakka ja viimeisimpien terveystarkastusten aikaan he olivat keskimäärin 72-vuotiaita.

Tuloksia tulkitessa on hyvä muistaa, että huippu-urheilijat eivät kuvasta koko väestöä, koska vain terveimmät ja hyväkuntoisimmat pääsevät lajinsa huipulle. Siksi he saattavat olla myös perimältään vähemmän alttiita diabetekselle.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2013;DOI:10.1007/S00125-013-3105-8)
http://www.diabetologia-journal.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje