Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Teetä juomalla saattaa pienentää aivohalvausvaaraansa

Teetä juomalla saattaa pienentää aivohalvausvaaraansa

Runsaasti teetä juovat saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella välttyä aivohalvauksilta hieman tavallista todennäköisemmin. Muiden sydän- ja verisuonitautien suhteen teen vaikutukset ovat epäselvemmät.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat lukuisten teen vaikutuksia selvittäneiden epidemiologisten tutkimusten ja niistä tehtyjen meta-analyysien yhteysanalyysiin. Tutkimuksissa oli selvitetty teen tai teen sisältämien flavonoidien vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ja aivohalvausten riskiin.

Tutkijat löysivät teen juomisen ja aivohalvausten väliltä johdonmukaisen ja annosten mukaisesti muuttuvan yhteyden. Yhteyden perusteella teetä paljon juovat sairastuvat aivohalvaukseen noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin teetä vain harvoin juovat. Myös teen juonnin lisääminen kolmella kupillisella päivässä liittyi pienempään aivohalvausvaaraan.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, että teen juominen voi jonkin verran pienentää aivohalvausten riskiä. Todennäköisemmin aivohalvauksilta kuitenkin välttyy, jos harrastaa liikuntaa, ei tupakoi, välttää ylipainoa ja syö terveellisesti.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.113.059345)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.059345.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje