Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keski-iän verenpaine ennustaa muistin heikentymistä

Keski-iän verenpaine ennustaa muistin heikentymistä

Keski-iän verenpainemittaukset voivat ennustaa ketkä todennäköisesti sairastuvat dementiaan myöhemmin elämässään. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto viittaa siihen, että keski-iän verenpaine kertoo dementiariskistä enemmän kuin myöhemmin tehtävät mittaukset.

Tutkimuksessaan yhdysvaltalaiset määrittivät 177 tervemuistisen 55–100-vuotiaan verenpaineen, minkä lisäksi osallistujilta otettiin näytteet selkäydinesteestä Alzheimerin taudin merkkiaineiden määrittämiseksi.

Mittaukset osoittivat Alzheimerin tautiin viittaavat biomerkkiaineet yleisemmiksi osallistujilla, joiden pulssipaine oli korkea. Pulssipaine tarkoittaa systolisen ja diastolisen verenpaineen välistä erotusta, ja se kuvastaa verisuoniston ikääntymistä. Mitä korkeampi pulssipaine oli sitä suurempi oli myös merkkiaineiden pitoisuus, tutkijat havaitsivat.

Pulssipaineen ja Alzheimer-merkkiaineiden yhteys havaittiin 55–70-vuotiailla osallistujilla, mutta ei 70–100-vuotiailla. Tämä vahvistaa näkemystä nimenomaan keski-iän verenpaineen merkityksestä muistisairauksien kehittymisessä ja ehkäisyssä.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013;81:1711-1718)
http://www.neurology.org/content/81/19/1711.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje