Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keskosilla enemmän silmävaivoja halki elämän

Keskosilla enemmän silmävaivoja halki elämän

Ennenaikaisena syntyvät ovat alttiita verkkokalvon irtaumille koko elämänsä ajan, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Verkkokalvon irtauma on merkittävä sokeutumista aiheuttava sairaus, joten keskosten silmien terveyttä kannattaisi seurata vielä aikuisenakin, tukijat kirjoittavat.

Tutkimus perustuu suureen ruotsalaisaineistoon, joka kattoi yli kolme miljoonaa vuosina 1973–2008 syntynyttä. Heistä 190 000 syntyi ennenaikaisena. Verkkokalvon irtauma oli todettu 1 700:lla.

Aineistonsa avulla tutkijat osoittivat verkkokalvon irtaumat jopa 19-kertaa yleisemmiksi alle 28. viikon ikäisenä syntyneillä kuin täysiaikaisilla. Näin suuri riski havaittiin vuosina 1973–1986 syntyneillä. Tätä nuorempien riski oli pienempi, mutta silti yhdeksän kertaa suurempi kuin täysiaikaisena syntyneiden.

Myös vähäisempi ennenaikaisuus suurensi riskiä, mutta vain 3–4-kertaisesti. Raja kulki 32. raskausviikossa, jonka jälkeen syntyneillä ei enää havaittu tavallisesta poikkeavia määriä verkkokalvon irtaumia.

Ennenaikaisuus on aiemminkin yhdistetty verkkokalvon irtaumiin, mutta tutkimukset ovat olleet huomattavasti pienempiä. Verkkokalvon irtaumien lisäksi myös monet muut silmäsairaudet ovat yleisiä keskosilla.

Keskoseksi luokitellaan kaikki lapset, jotka ovat syntyneet ennen 37. raskausviikkoa. Pienenä keskosena pidetään alle 1,5-kiloisia vauvoja. Silmävaivojen lisäksi erilaiset motoriset, kielelliset ja kognitiiviset vaikeudet ovat tavallisia keskosilla, mutta lääketieteen kehityksen ansiosta ne eivät ole juuri lisääntyneet, vaikka nykyään pystytään pelastamaan erittäin ennenaikaisena syntyviä vauvoja.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Ophthalmology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Ophthalmology 2013)
http://www.aaojournal.org/article/S0161-6420%2813%2900320-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje