Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huumeet ovat maailmanlaajuinen terveysongelma

Huumeet ovat maailmanlaajuinen terveysongelma

Huumeiden käyttö on tuoreen tutkimuksen perusteella merkittävä terveysongelma ympäri maailmaa, mutta erityisesti Yhdysvalloissa, Venäjällä, Britanniassa ja Australiassa. Suurin taakka huumeista kasaantuu 20–29-vuotiaille miehille niin riippuvuuden, sairauksien kuin huumeisiin liittyvien kuolemien osalta.

Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, missä keskeisimpien laittomien huumeiden haittoja on tarkasteltu maailmanlaajuisesti ja yhtä monipuolisesti.

Tulosten perusteella pahimmat haitat aiheutuvat heroiinin ja muiden opioidien väärinkäytöstä. Itse huumeista seuraavien vaarojen lisäksi niihin liittyy usein myös HIV- ja hepatiittiriski. Myös muut injektoitavat huumeet ovat huomattava terveysvaara.

Opioidien lisäksi amfetamiini ja sen eri muodot ovat merkittävimmät huumeriippuvuuden aiheuttajat. Niiden sekä kokaiinin käyttöön liittyy myös suurentunut itsemurhien riski. Kannabisriippuvuus on suhteellisen harvinaista, vaikka se on käytetyin huume ympäri maailmaa.

Tulokset osoittavat huumeet merkittäväksi ja maailmanlaajuiseksi ongelmaksi, mutta ne viittaavat myös siihen, että huumeiden käytön aiheuttamia haittoja voitaisiin helposti vähentää panostamalla huumeneulojen vaihto-ohjelmiin, opioidivieroitushoitoihin sekä HIV-lääkitysten saatavuuteen.

Suomessa huumeiden käyttö on vähäisempää kuin esimerkiksi muissa Euroopan maissa, mutta meilläkin käyttö on lisääntynyt lähivuosikymmenten aikana. Vuoden 2012 tietojen mukaan noin 0,4 prosenttia suomalaisista on jossain elämänsä vaiheessa käyttänyt heroiinia. Opioideihin kuuluvaa buprenorfiinia on käyttänyt 0,8 prosenttia, amfetamiinia 2 prosenttia, kokaiinia 1,7 prosenttia ja kannabista noin 17 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013;382:1564–1574)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2961530-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje