Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Autismin ensimerkit nähtävissä jo parin kuukauden ikäisistä

Autismin ensimerkit nähtävissä jo parin kuukauden ikäisistä

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet keinon jolla autismin ensimmäiset merkit voi nähdä jo muutaman kuukauden ikäisistä vauvoista. Havainto voi auttaa tunnistamaan autismin varhain ja tulevaisuudessa mahdollisesti jopa hoitamaan sitä.

Havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa seurattiin kolmen vuoden ajan lapsia, joiden sisaruksella oli todettu autismi ja jotka siksi olivat suuressa autismin riskissä. Heitä verrattiin pienessä autismin vaarassa oleviin samanikäisiin.

Tutkimus osoitti autismidiagnoosin kolmen vuoden ikään mennessä saaneiden silmien liikkeissä poikkeavuuksia jo kahden kuukauden ikäisinä. Nämä lapset kiinnittivät selvästi muita vähemmän huomiota ihmisten silmiin, mikä viittaa autisminkaltaisiin sosiaalisen kehityksen ongelmiin.

Autistilasten kiinnostus muiden silmiin väheni koko ajan heidän kasvaessaan, mutta he eivät syntyessään olleet täysin vailla mielenkiintoa katsekontaktiin. Kuitenkin mitä vähemmän lapsi kiinnostui toisten silmistä sitä voimakkaampia hänen autismipiirteensä olivat myöhemmin.

Tutkijat pitävät havaintojaan merkittävinä, sillä tulevaisuudessa ne voivat auttaa tunnistamaan autismitaipumuksen niin varhain, että kehitys voidaan mahdollisesti pysäyttää. Seuraavaksi tutkijat aikovat tutkia suuremman määrän lapsia ja yhdistää silmämittausten tulokset geenitietoihin ja aivokuvauksiin.

Tutkijat korostavat, että heidän havaitsemiaan poikkeavuuksia ei pysty näkemään paljaalla silmällä. Vanhempien ei pidäkään huolestua, jos heidän vauvansa eivät koko ajan kiinnostu heidän silmistään.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature 2013;doi:10.1038/nature12715)
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature12715.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje