Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Epäsäännölliset nukkumaanmenoajat yhteydessä lasten käytösongelmiin

Epäsäännölliset nukkumaanmenoajat yhteydessä lasten käytösongelmiin

Epäsäännöllinen unirytmi ja vaihtelevat nukkumaanmenoajat saattavat brittitutkijoiden mukaan lisätä lasten käytöshäiriöitä. Univaje ja vuorokausirytmin häiriintyminen todennäköisesti selittävät yhteyden.

Tutkijoiden tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja ne perustuvat kymmenentuhannen lapsen tietoihin. Nukkumaanmenoaikoja kyseltiin lasten ollessa 3-, 5- ja 7-vuotiaita. Käytösongelmista ja -häiriöistä kyseltiin vanhemmilta ja opettajilta.

Vuosien varrella erilaiset käytösongelmat lisääntyivät lapsilla, joiden nukkumaanmenoajat vaihtelivat, mutta tarkkaavaisuus-, käytös- ja tunne-elämän ongelmat vähenivät, jos lapsi alkoi noudattaa säännöllisempää rytmiä. Tämä viittaa siihen, että epäsäännölliseen vuorokausirytmiin liittyvät haitat ovat tilapäisiä ja korjattavissa.

Nukkumaanmenoajat vaihtelivat eniten lasten ollessa kolmivuotiaita, mutta seitsemän vuoden iässä joka toinen lapsi meni nukkumaan puoli kahdeksan ja puoli yhdeksän välillä. Epäsäännölliset ja myöhäiset nukkumaanmenoajat olivat yleisempiä perheissä, joiden taloudellinen ja sosiaalinen tilanne oli vaikea, mutta tämä ei selittänyt tuloksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2013;doi:10.1542/peds.2013-1906)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/10/09/peds.2013-1906.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje