Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suolan vähentäminen auttaisi munuaispotilaita

Suolan vähentäminen auttaisi munuaispotilaita

Munuaistautia sairastavat voisivat parantaa vointiaan ja todennäköisesti myös pidentää elämäänsä, jos he vähentäisivät suolan käyttöä. Tuoreen tutkimuksen tulokset ovat tervetulleita, sillä munuaiset vastaavat kehon suolatasapainon säätelystä ja munuaistautia potevat voivat siksi olla erityisen alttiita suolan terveyshaitoille.

Tutkimus on tiettävästi ensimmäinen kaksoissokkotutkimus, jossa munuaistautia sairastavia on satunnaistettu vähäsuolaiselle ja runsaammin suolaa sisältävälle ruokavaliolle. Ruokavalioista sai 4–4,5 grammaa ja 1,4–1,8 grammaa suolaa päivässä ja kumpaakin noudatettiin kahden viikon ajan.

Koe osoitti vähäsuolaisen ruokavalion laskevan osallistujien verenpainetta keskimäärin 10/4 mmHg, minkä lisäksi heidän virtsansa proteiinipitoisuus puolittui ja solunulkoisen nesteen määrä väheni litralla. Muutokset ovat merkittäviä ja suurempia kuin munuaisten suhteen terveillä ihmisillä havaitaan. Verenpaineen osalta vaikutus on verenpainelääkkeiden tasoa.

Jos munuaistautipotilaat noudattaisivat vähäsuolaista ruokavaliota pysyvästi, he välttyisivät loppuvaiheen munuaistaudilta ja dialyysihoidolta noin kolmanneksen todennäköisemmin, tutkijat uskovat. Samalla he pienentäisivät myös riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Ihmiskeho tarvitsee natriumkloridia eli ruokasuolaa noin 1,5–2,0 grammaa päivässä, mutta suomalaiset käyttävät keskimäärin 8–10 grammaa ruokasuolaa vuorokaudessa. Aikuisten saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Suolan käytön vähentäminen on hankalaa, sillä suuri osa suolasta saadaan ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Society of Nephorology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Society of Nephorology 2013;doi:10.1681/ASN2013030285)
http://jasn.asnjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje