Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syömishäiriöisten aivoissa makuaistimuksiin liittyviä muutoksia

Syömishäiriöisten aivoissa makuaistimuksiin liittyviä muutoksia

Anoreksiaa tai bulimiaa sairastavien aivoista on löydetty rakenteellisia muutoksia, jotka saattavat vinouttaa ihmisen suhtautumista syömiseen.

Havainnot perustuvat kahteen hiljattain julkaistuun tutkimukseen, ja ne voivat auttaa tunnistamaan ja tulevaisuudessa ehkä myös hoitamaan syömishäiriöitä.

Tutkimukset julkaistiin American Journal of Psychiatryssa ja niiden perusteella anoreksiaa tai bulimiaa sairastavilla tai niistä toipuneilla on rakenteellisia muutoksia mm. aivosaaren eri osissa, aivojuoviossa sekä otsalohkon suorapoimussa.

Toisessa tutkimuksessa potilaiden aivoissa havaittiin lisäksi poikkeavia reaktioita heidän syödessään sokeria. Anoreksiasta toipuvien aivosaaressa eli insulassa sokeri aiheutti selvästi odotettua pienemmän ja bulimiasta toipuvien aivoissa odotettua suuremman reaktion.

Havaintojensa pohjalta tutkijat pitävät mahdollisena, että anoreksiaan kuuluva syömisen välttäminen ja laihtuminen liittyvät aivojen puutteelliseen kykyyn tunnistaa nälkäsignaaleja. Bulimiaan kuuluva ahminta voi puolestaan selittyä signaalien ylitulkinnalla.

Nykykäsityksen mukaan syömishäiriöt johtuvat monesta eri syystä. Hermostollisten ja biologisten tekijöiden lisäksi monet yksilönkehitykseen sekä perheeseen liittyvät seikat ja sosiokulttuuriset tekijät altistavat syömishäiriöille.

Anoreksia eli laihuushäiriö alkaa yleensä 14–24-vuotiaana ja bulimia eli ahmimishäiriö 16–20-vuotiaana. Anoreksiaan sairastuvista noin 5 prosenttia kuolee nälkiintymisen aiheuttamiin muutoksiin tai itsemurhaan.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2013;170:1152–1160)
http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=1688272

(American Journal of Psychiatry 2013;170:1143–1151)
http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=1695221

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje