Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuus aikaistaa tyttöjen murrosikää

Lihavuus aikaistaa tyttöjen murrosikää

Ylipainoisuus ja lihavuus ennustavat aikaisempaa murrosiän alkamista tytöillä, tuore tutkimus osoittaa. Lihavuuden yleistyminen saattaakin osaltaan selittää miksi tyttöjen murrosikä on keskimäärin aikaistunut.

Tutkimuksessa tuhattakahtasataa tyttöä ja heidän kehitystään seurattiin vuodet 2004–2011. Tytöt olivat 6–8-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Seuranta osoitti murrosiän alkavan keskimäärin 9–10-vuoden iässä tytön etnisestä tausta riippuen, mikä on jonkin verran aikaisemmin kuin vanhemmissa tutkimuksissa on havaittu. Murrosikä alkoi varhain etenkin lihavilla tytöillä.

Tutkimuksessa murrosiän alkamisen merkkinä käytettiin rintarauhasten kehityksen alkamista, joka tapahtuu yleensä 8–13 vuoden iässä. Useimmilla tytöillä se on ensimmäinen merkki murrosiästä. Tulostensa perusteella tutkijat kuitenkin uskovat, että varhaisen ja myöhäisen murrosiän määritelmiä pitäisi todennäköisesti muuttaa vastaamaan nykytilannetta.

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2013;doi:10.1542/peds.2012-3773)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/10/30/peds.2012-3773.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje