Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Jumppa ja liikunta vähentävät iäkkäiden kaatumisia

Jumppa ja liikunta vähentävät iäkkäiden kaatumisia

Ohjattuihin liikuntaryhmiin osallistuvat seitsemänkymppiset välttyvät kaatumisilta ja loukkaantumisilta selvästi todennäköisemmin kuin muut ikätoverit. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella kaatumisia vähentävät monenlaiset liikuntamuodot etenkin, jos ne parantavat tasapainoa.

Katsausta varten tutkijat kävivät läpi kaikki tähän mennessä tehdyt laatukriteerit täyttävät tutkimukset, joissa oli selvitetty erilaisten kaatumisten ehkäisyyn tarkoitettujen liikuntaohjelmien vaikutuksia. Lopulta analyysiin kelpuutettiin 17 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 4 300 keskimäärin 76-vuotiasta.

Analyysin perusteella liikunta vähensi kaikenlaisia kaatumisia mukaan lukien sairaalahoitoa vaativat sekä murtumia ja vakavia vammoja aiheuttavat kaatumiset.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä iäkkäiden kaatumisten taustalla on usein jalkojen lihasten heikentyminen ja tasapaino-ongelmat. Liikunta tepsii näihin kumpaankin ja voi myös vahvistaa luustoa, mikä pienentää luunmurtumien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013; 347:f6234)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6234

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje