Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Melu nostaa lentokenttien lähellä asuvien sydänriskejä

Melu nostaa lentokenttien lähellä asuvien sydänriskejä

Lentokoneiden melulle altistuvat sairastuvat sydänoireisiin ja menehtyvät niihin muita todennäköisemmin, British Medical Journalin julkaisemat tulokset osoittavat. Yhdysvalloissa ja Englannissa tehdyt tutkimukset vahvistavat käsitystä melun terveyshaitoista.

Englantilaistutkimuksessa tarkasteltiin lähes neljää miljoonaa Heathrow’n lentokentän melulle altistuvaa lontoolaista, ja sen perusteella riski joutua sairaalaan sydän- ja verisuonitautien tai aivohalvauksen takia on 14–24 prosenttia suurempi, jos asuinalueellaan altistuu yli 63 desibelin lentomelulle. Tämä todettiin verrattuna alle 51 desibelin altistukseen. Samanlainen yhteys näkyy, kun tarkastellaan sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa yhteys havaittiin yli kuuden miljoonan lentokentän lähellä asuvan iäkkään miehen ja naisen aineistossa. Riski koski pääasiassa meluisimmilla seuduilla asuvia. Yhdysvaltalaiset tarkastelivat vain sydänoireista johtuvia sairaalakäyntejä.

Tutkimuksissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja kuten osallistujien taloudellinen ja sosiaalinen tilanne, ilmansaasteet ja autoliikenteen melu, mutta ne eivät selittäneet lentokonemeluun liitettyä vaikutusta. On silti todennäköistä, että melun lisäksi muutkin seikat vaikuttivat yhteyteen.

Melu voi muun muassa nostaa verenpainetta, mikä saattaa selittää myös nyt havaitun yhteyden. Mekanismia olisi silti hyvä tutkia enemmän.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f5432)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5432
(BMJ 2013;347:f5561)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5561

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje