Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vanha itäblokin lääke auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Vanha itäblokin lääke auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Entisissä itäblokin maissa vuosikymmeniä käytetty kytisiinilääke saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan olla varteenotettava apu tupakkavieroituksessa. Kytisiiniä on käytetty entisissä kommunistimaissa jo 1960-luvulta saakka, mutta länsimaissa se on jäänyt tuntemattomaksi.

Kytisiiniä saadaan muun muassa Faboideae-heimon hernekasveista, joita käytetään koristekasveina. Monet kytisiiniä sisältävät kasvit, kuten etelänkultasade, ovat myrkyllisiä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kävivät läpi aikaisempia tutkimuksia, joissa oli selvitetty kytisiinin tehoa tupakkavieroituksessa. Lopulta laatukriteerit täyttäviä lumekontrolloituja tutkimuksia löytyi seitsemän.

Tutkimusten analyysi osoitti kytisiinin lumelääkettä tehokkaammaksi tupakkavieroituksessa, ja teho oli samaa luokkaa kuin nykyään käytössä olevien vieroitushoitojen. Lääkitykseen liittyi tosin jonkin verran vatsa- ja suolisto-oireita osalla potilaista.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät kytisiiniä todennäköisesti tehokkaana tupakoinnin lopettamisessa. Lääke on myös hyvin edullinen, joten se voisi auttaa monia tupakoinnin lopettamista yrittäviä.

Uutispalvelu Duodecim
(Thorax 2013;68:1037–1042)
http://thorax.bmj.com/content/68/11/1037.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje