Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuus nostaa lapsen verenpainetta

Lihavuus nostaa lapsen verenpainetta

Verenpainetautia pidetään aikuisten sairautena, mutta liikakilojen myötä se voi kehittyä myös lapsille ja nuorille. Lihavien lasten verenpainetta olisikin hyvä seurata säännöllisesti, havainnot tehneet tutkijat suosittavat.

Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 250 000 lapsen ja nuoren terveystietoihin, ja niiden perusteella ylipainoisten lasten verenpaine on koholla kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisten samanikäisten. Selvästi lihavilla verenpainetautia on jo neljä kertaa ja erittäin lihavilla kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisilla.

Erittäin lihavista lapsista ja nuorista kaikkiaan joka kymmenes sairasti verenpainetautia. Joka toisen verenpainemittaukset kuitenkin ylittivät haitallisena pidetyt rajat silloin tällöin. Osallistujat olivat 7–17-vuotiaita ja heidän verenpaineensa mitattiin ainakin neljästi kolmen vuoden aikana.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat huolestuttavia, sillä lasten ja nuorten lihavuus on yleistynyt hurjasti viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Korkea verenpaine voi pitkään jatkuessa altistaa nuoret mm. sydänsairauksille ja munuaistaudille.

Kouluikäisistä suomalaislapsista noin viidennes on ylipainoisia. Ylipainoisten 12–18-vuotiaiden määrä on kolminkertaistunut neljässä vuosikymmenessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2013)
http://hyper.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje