Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskauden aikana kuultu musiikki pysyy vauvan mielessä pitkään

Raskauden aikana kuultu musiikki pysyy vauvan mielessä pitkään

Suomalaistutkimuksen mukaan vauvat voivat muistaa raskauden aikana kuulemiaan melodioita vielä neljän kuukauden ikäisinä ja mahdollisesti pitempäänkin. Havainto viittaa siihen, että sikiöaikana kuultu musiikki ja muut äänet voivat vaikuttaa hermoston kehitykseen.

Eino Partanen ja kollegat selvittivät musiikin vaikutuksia kokeella, jossa kahtatoista raskaana olevaa naista pyydettiin soittamaan kotonaan Tuiki tuiki tähtönen -laulua CD-levyltä viidesti viikossa raskauden viimeisen kolmanneksen ajan. Verrokkiryhmään värvättiin yhtä monta naista, jotka eivät kuunnelleet musiikkia raskauden loppuaikana.

Pian lasten synnyttyä sekä neljä kuukautta myöhemmin kaikille vauvoille soitettiin Tuiki tuiki tähtöstä sekä siitä muunneltua melodiaa. Samanaikaisesti lasten aivosähkökäyrät mitattiin, jotta nähtäisiin miten hyvin he tunnistivat laulun.

Kun vauvat kuulivat alkuperäisen melodian, aivomittaukset osoittivat sen aiheuttavan selvästi suuremman reaktion vauvoilla, jotka olivat kuulleet sen jo sikiöaikana. Reaktiot sekä alkuperäiseen että muunneltuun melodiaan olivat sitä selvempiä mitä enemmän heidän äitinsä olivat kappaletta kuunnelleet raskauden aikana.

Vauvojen on tätäkin ennen tiedetty oppivan ja tunnistavan joitain sikiöaikana kuulemiaan ääniä, mutta suomalaisten tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa muistijäljen pysyvän pitkään. Tutkijat pitävät tuloksiaan myös osoituksena sikiöajan ääniympäristön vaikutuksesta sikiön hermoston kehitykseen. He pitävät mahdollisena, että ääniympäristöllä voi olla myös haitallisia vaikutuksia, jos sikiö altistuu esimerkiksi toistuvalle melulle.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos One 2013;8:e78946)
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0078946

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje