Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniongelmat yhteydessä Alzheimerin taudin aivomuutoksiin

Uniongelmat yhteydessä Alzheimerin taudin aivomuutoksiin

Lyhyitä yöunia nukkuvien ja uniongelmaisten aivoista löytyy tavallista enemmän beeta-amyloidien kertymiä, jotka viittaavat Alzheimerin taudin kehittymiseen. Jos tämä yhdysvaltalaistutkijoiden havaitsema yhteys varmistuu ja unen ja Alzheimerin taudin välillä on suora yhteys, uniongelmien hoitaminen voisi lykätä tai hidastaa monien dementiaoireita.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat seitsemänkymmenen keskimäärin 76-vuotiaan aivokuvauksiin, ja niiden perusteella beeta-amyloidien kertymiä löytyy etenkin alle viisituntisia yöunia nukkuvien aivoista. Sama koskee osallistujia, jotka kertovat kärsivänsä erilaisista uniongelmista.

Tulokset ovat ensimmäinen aivokuvauksilla saatu näyttö unen ja beeta-amyloidien kertymisen välisestä yhteydestä. Tutkijat kuitenkin korostavat, ettei tuloksista voi päätellä johtuuko beeta-amyloidien kertyminen vähäisestä unesta tai uniongelmista ja siksi on liian aikaista sanoa uniongelmien aiheuttavan Alzheimerin tautia.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin JAMA Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2013;DOI:10.1001/jamaneurol.2013.4258)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1757019#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje