Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alhainen verensokeri mahdollisesti hyväksi muistille

Alhainen verensokeri mahdollisesti hyväksi muistille

Saksalaistutkimuksen mukaan veren glukoositaso saattaa vaikuttaa myös terveiden muistin toimintaan. Diabetes on yhdistetty muistiongelmiin aikaisemmissa tutkimuksissa, mutta näiden tulosten perusteella korkeampi glukoosipitoisuus liittyy heikompaan muistiin myös henkilöillä, joilla ei ole diabetesta tai sen esimuotoa.

Saksalaistutkijoiden tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä, ja ne perustuvat 141 keskimäärin 63-vuotiaan terveystietoihin. Tutkimukseen valittiin vain normaalipainoisia ja alkoholia kohtuudella käyttäviä henkilöitä, joilla ei ollut diabetesta.

Osana tutkimusta tehdyissä muistitesteissä parhaiten menestyivät osallistujat, joiden veren glukoosipitoisuudet olivat pienimmät. Muistitestien tulokset heikkenivät tasaisesti sitä mukaa mitä korkeammat osallistujien glukoositasot olivat.

Samaan viittasivat myös aivojen magneettikuvaukset. Niiden perusteella aivojen hippokampus on keskimäärin pienempi henkilöillä, joiden veren glukoosipitoisuus on suuri. Hippokampus on tärkeä muistitoiminnoista vastaava aivoalue.

Tulokset viittaavat veren glukoositasojen vaikuttavan terveiden kuusikymppisten muistin toimintaan ja mahdollisesti siihen miten todennäköisesti muisti heikkenee iän myötä. Jos näin todella on ja yhteys varmistuu lisätutkimuksissa, muistin toimintaa voi todennäköisesti parantaa liikkumalla riittävästi ja syömällä terveellisesti.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013;DOI:10.1212/01.wnl.0000435561.00234.ee))
http://www.neurology.org/content/early/2013/10/23/01.wnl.0000435561.00234.ee.short

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje