Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuorten ja keski-ikäisten aivohalvaukset ovat lisääntyneet

Nuorten ja keski-ikäisten aivohalvaukset ovat lisääntyneet

Aivohalvausta pidetään iäkkäiden sairautena, mutta nykyään yhä useampi sairastuu siihen alle kuusikymppisenä tai jopa parikymppisenä.

Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 20–64-vuotiaiden aivohalvaukset ovat lisääntyneet peräti 25 prosenttia edellisten 20 vuoden aikana. Nykyään joka kolmas aivohalvaukseen sairastuva on tämän ikäinen, kun ennen vuotta 1990 heidän osuutensa oli vain neljännes.

Tutkijat pystyivät tarkastelemaan myös vielä nuorempien aivohalvauksia ja havaitsivat aivohalvaukseen sairastuvan vuosittain jopa 80 000 alle 20-vuotiasta. Tämä tarkoittaa noin puolta prosenttia kaikista aivohalvaustapauksista. Todennäköisesti diabeteksen, kolesteroliongelmien, ylipainon, tupakoinnin sekä alkoholin ja huumeiden käytön yleistyminen selittävät kehityksen.

Tulokset osoittavat myös, että vaikka nuorten potilaiden osuus aivohalvauspotilaista on kasvanut, keskimäärin aivohalvausta sairastavat ovat yhä vanhempia.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013;DOI: 10.1016/ S0140-6736(13)61953-4)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61953-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje