Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uusi lääke ainakin varfariinin veroinen laskimoveritulppien ehkäisyssä

Uusi lääke ainakin varfariinin veroinen laskimoveritulppien ehkäisyssä

Varfariini on ollut vuosikymmeniä tärkein lääke laskimoveritulppien ehkäisyssä, mutta viimevuosina kehitetyt uudet lääkkeet ovat osoittautumassa sitä paremmiksi. Tuoreen tutkimuksen perusteella myös uusi edoksabaani-lääke on vähintään varfariinin tasoinen.

Edoksabaani kuuluu ns. suoriin tekijä Xa:n estäjiin ja tulosten perusteella se ehkäisee laskimoveritulppien uusiutumista yhtä hyvin kuin varfariini, mutta aiheuttaa vähemmän verenvuotoja. Verenvuodot ovat merkittävin varfariinihoidon haittavaikutus.

Tutkimukseen osallistui 4 900 syvästä laskimotukoksesta ja 3 300 keuhkoveritulpasta kärsivää, jotka satunnaistettiin edoksabaani- tai varfariinilääkitykseen. Edoksabaani oli tehokas kaikissa potilasryhmissä. Lääkitykset kestivät 3–12 kuukautta ja kaikki potilaat olivat saaneet hepariinia ennen tutkimusta.

Edoksabaanista ja muista uusista hyytymisenestolääkkeistä toivotaan suurta apua potilaille, koska varfariinin ja muiden K-vitamiinin estoon perustuvien lääkkeiden annostusta pitää säännöllisesti seurata ja korjata, mikä tuottaa ongelmia monille potilaille. Uudet hyytymisenestolääkkeet ovat kuitenkin kalliita ja myös niihin liittyy haittavaikutuksia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013;369:1406–1415)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1306638#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje