Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaus perinteisiä keinoja parempi erittäin lihaville

Lihavuusleikkaus perinteisiä keinoja parempi erittäin lihaville

Lihavuusleikkaukset ovat tavallisiin laihdutuskeinoihin verrattuna moninkertaisesti tehokkaampia hyvin lihavien potilaiden hoidossa, tuore katsaustutkimus osoittaa.

Katsauksessa yhdistettiin yhdentoista aiemman tutkimuksen aineistot, jotka yhdessä osoittivat leikkaushoitojen paremmuuden kahden vuoden seurannassa. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 800 potilasta, joiden painoindeksit olivat välillä 30–52.

Lihavuusleikkauksen läpikäyneet potilaat laihtuivat keskimäärin 26 kiloa enemmän kuin tavallista lihavuushoitoa saaneet ja heistä selvästi useammat paranivat diabeteksesta ja metabolisesta oireyhtymästä. Lisäksi heistä useammat pystyivät vähentämään lääkityksiään.

Verenpaineen, kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin suhteen ei havaittu eroja, mutta triglyseridien pitoisuus pieneni enemmän ja HDL-kolesterolin pitoisuus suureni enemmän leikkausryhmissä.

Lihavuusleikkaukset eivät aiheuttaneet vakavia haittavaikutuksia tai kuolemia, mutta osalle potilaista kehittyi rauta-anemia ja osa tarvitsi uuden leikkauksen. On kuitenkin mahdollista, että haittoja olisi ilmaantunut enemmän, jos potilaita olisi seurattu pitempään kuin kaksi vuotta.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f5934)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5934

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje