Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Influenssarokotukset vähentävät sydänoireita

Influenssarokotukset vähentävät sydänoireita

Varsinkin sydän- ja verisuonitauteja potevien kannattaisi ehdottomasti ottaa influenssarokotus ennen influenssakauden alkamista. Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan rokotuksen ansiosta moni potilas pienentäisi riskiään sairastua sydänkohtaukseen ja muihin sydänoireisiin.

Tulosten perusteella myös muut kuin sydänsairaat hyötyvät influenssarokotuksista, mutta suurin apu niistä on potilaille, jotka sairastavat aktiivista sepelvaltimotautia.

Havainnot perustuvat aikaisempien tutkimusten meta-analyysiin, ja niiden perusteella rokotetuista aikuisista noin kolme prosenttia sairastuu sairaalahoitoa vaativaan sydänoireeseen vuoden sisällä rokotuksesta. Rokottamattomista sairastuu vajaat viisi prosenttia.

Sepelvaltimotautia sairastavilla yhteys on vielä vahvempi, sillä rokotetuista sydänpotilaista sairastuu kymmenen prosenttia, mutta rokottamattomista peräti 23 prosenttia.

Suomessa influenssarokotus on maksuton yli 65-vuotiaille, 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, raskaana oleville sekä riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää valtaosalta ottamatta.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;310:1711–17120)
http://jama.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje