Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit eivät heikennä muistia, saattavat jopa parantaa sitä

Statiinit eivät heikennä muistia, saattavat jopa parantaa sitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan lyhytkestoiset statiinilääkitykset eivät huononna potilaan muistia tai muita kognitiivisia mielentoimintoja, vaikka niin on pelätty. Yli vuoden kestävät lääkitykset saattavat jopa hieman parantaa muistia.

Muistin paranemista koskeva havainto pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta statiinien suotuisat valtimovaikutukset saattavat hyvinkin selittää yhteyden. Onkin mahdollista, että statiinit vähentävät verisuoniperäistä dementiaa, joka johtuu aivojen pienten verisuonten tukkeutumisesta.

Tulokset perustuvat kuudentoista aikaisemman tutkimuksen meta-analyysiin. Analyysiin valittiin vain korkeatasoisia tutkimuksia, joihin oli osallistunut vähintään 23 000 miestä tai naista, joilla ei ollut kognitiivisia ongelmia tutkimusten alkaessa. Osallistujia seurattiin pisimmillään 25 vuoden ajan.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Mayo Clinic Proceedings -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Mayo Clinic Proceedings 2013;DOI:10.1016/j.mayocp.2013.07.013)
http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196%2813%2900613-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje