Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univajeen vaikutukset eivät katoa yhdessä viikonlopussa

Univajeen vaikutukset eivät katoa yhdessä viikonlopussa

Moni on tottunut nukkumaan työviikon aikana kertyvän univajeen pois viikonloppuna. Suurelta osin se auttaakin, mutta kaikkia univajeen haittoja ei ehdi nukkua pois kahdessa yössä, tuore tutkimus osoittaa.

Osana tutkimusta 30 vapaaehtoisen parikymppisen yöunia rajoitettiin viiden päivän ajan, minkä jälkeen heidän annettiin nukkua kymmentuntiset yöunet kahtena peräkkäisenä yönä.

Lyhyiden yöunien aikana osallistujat olivat väsyneitä ja nukahtelivat herkästi, mutta väsymys korjaantui kahden yön pitkillä unilla. Myös tulehdustiloihin viittaavan interleukiini 6:n pitoisuus suureni univajeen aikana, mutta palasi normaalitasolle univajeen korjaamisen jälkeen.

Kymmentuntiset unet kahtena yönä eivät kuitenkaan riittäneet poistamaan univajeen aiheuttamaa tarkkaavaisuuden alentumista. Tämä havaittiin testissä, jossa koehenkilöiden piti painaa nappia nähdessään pisteen tietokoneen ruudulla.

Tulosten perusteella univajeen haittoja ei täysin pysty korjaamaan viikonlopun aikana, vaikka väsymyksestä niin pääseekin eroon. Havainnolla on merkitystä etenkin tarkkaavaisuutta vaativissa ammateissa toimiville kuten autokuskeille ja terveysalan ammattilaisille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism 2013;305:E890-E896)
http://ajpendo.physiology.org/content/305/7/E890

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje