Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenpainelääkitys pienentää munuaissairaan sydänriskejä

Verenpainelääkitys pienentää munuaissairaan sydänriskejä

Verenpaineen laskeminen lääkkeillä ehkäisee munuaistautia sairastavien sydänoireita, tuore meta-analyysitutkimus vahvistaa. Havainto on tervetullut, sillä vaikka monet munuaispotilaat potevat verenpainetautia, tutkimustieto verenpaineen alentamisen vaikutuksista heille on ollut vähäistä.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella verenpainelääkitykset pienentävät sydänkohtausten, aivohalvausten ja muiden sydän- ja verisuonitautioireiden vaaraa riippumatta siitä sairastaako potilas munuaistautia vai ei. Käytännössä munuaistautia sairastavat kuitenkin hyötyvät terveitä enemmän, koska munuaisongelmiensa takia he ovat valmiiksi suuremmassa vaarassa saada sydänoireita.

Analysoituihin tutkimuksiin osallistuneet käyttivät eri mekanismeilla vaikuttavia verenpainelääkkeitä, mutta tässä tutkimuksessa lääkkeiden väliltä ei löytynyt eroja. Todennäköisesti tulokset selittyvätkin verenpaineen alenemisella eikä yksittäisten lääkeryhmien ominaisuuksilla.

Tutkimuksessa yhdistettiin 26 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat yli 150 000 potilaan terveystiedoista. Osallistujista 30 000 täytti munuaistaudin kriteerit.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f5680)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5680

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje