Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus voi heikentää diabeetikon muistia

Masennus voi heikentää diabeetikon muistia

Aikuistyypin diabetesta sairastavien muisti huononee nopeammin, jos he sairastavat myös masennusta, tuore tutkimus vahvistaa. Masennus on yhdistetty diabeetikoiden dementiaan ja muistin heikkenemiseen aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset osoittavat yhteyden pätevän riippumatta potilaiden iästä, hoidosta ja monista muista tekijöistä.

Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja niiden perusteella masennusta potevien diabeetikoiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät muita nopeammin noin nelivuotisen seurannan aikana.

Yhteys havaittiin riippumatta potilaiden iästä, verenpaine- tai kolesterolihoidoista, mahdollisista sydän- ja verisuonitaudeista ja eri diabeteshoidoista.

Tulokset eivät paljasta miksi masennusta sairastavien aikuistyypin diabeetikoiden muisti heikkenee muita potilaita nopeammin. Ennen lisätutkimuksia on myös epäselvää hidastaako masennuksen hoitaminen muistin heikkenemistä.

Tutkimukseen osallistui 3 000 aikuistyypin diabetesta sairastavaa, jotka olivat kohonneessa riskissä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja tutkittiin monilla eri testeillä.

(JAMA Psychiatry 2013;70:1041–1047)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1727436#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje