Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tehohoitopotilaan lihakset heikkenevät nopeasti

Tehohoitopotilaan lihakset heikkenevät nopeasti

Tehohoitoon joutuvat vakavasti sairaat potilaat alkavat menettää lihaksiaan nopeasti jo muutamassa päivässä. Erityisen nopeasti heikkenevät potilaat, joilla on monielinhäiriö, tuore tutkimus osoittaa. Brittiläisen tutkijaryhmän tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Tulokset perustuvat 63 tehohoitopotilaan seurantaan, ja sen perusteella kymmenen päivän sairaalahoidon aikana potilaiden suora reisilihas pieneni 10–18 prosenttia. Lihasten surkastuminen alkoi muutaman päivän sisällä sairaalaan tulosta.

Myös lihasten proteiinisynteesissä havaittiin muutoksia. Tehohoidon ensimmäisenä päivänä potilaiden proteiinisynteesi oli pudonnut paastoavan ihmisen tasolle, mutta palasi viikossa normaaliksi. Vaikutus lihaksiin jäi silti negatiiviseksi tästä huolimatta ja riippumatta potilaiden ravitsemustilasta. Lihakset kuitenkin surkastuivat nopeammin potilailla, joille oli annettu runsaasti proteiinilisiä ensimmäisen viikon aikana.

Brittien tutkimus lisää tietoa vakavasti sairaiden vuodepotilaiden lihasten heikkenemisestä ja viittaavat siihen, että lihasten surkastumisen estäminen tai vähentäminen ei onnistu vain keskittymällä katabolisen, hajottavan aineenvaihdunnan hillitsemiseen. Lisäksi tarvitaan keinoja, joilla auttaa lihaksia rakentavaa vaihetta.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;DOI:10.1001/jama.2013.278481)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1752755#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje