Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keuhkoahtaumatautiin voi liittyä pieniä verenvuotoja aivoissa

Keuhkoahtaumatautiin voi liittyä pieniä verenvuotoja aivoissa

Keuhkoahtaumatauti saattaa aiheuttaa pieniä verenvuotoja sitä sairastavan aivoissa ja siten mahdollisesti heikentää muun muassa muistia, tuore hollantilaistutkimus osoittaa.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä keuhkoahtaumatautia sairastavien aivomuutoksia on tutkittu vähänlaisesti.

Hollantilaisten tulokset perustuvat 165 keuhkoahtaumapotilaan ja normaalikeuhkoisen yli 55-vuotiaan vertailuun, ja sen perusteella aivojen pienet mikroverenvuodot ovat yleisempiä keuhkoahtaumatautia sairastavilla riippumatta potilaiden iästä, sukupuolesta, tupakoinnista, sydän- ja verisuonitautiin viittaavista muutoksista, kolesterolitasoista ja muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista seikoista.

Keuhkoahtaumapotilailla on verenvuotoja etenkin aivojen syvissä sekä ns. infratentoriaalisissa eli aivoteltanalaisissa osissa. Vuodot olivat yleisimpiä potilailla, joiden keuhkoahtauma oli paha.

Yhteys havaittiin myös seurattaessa potilaita, joiden aivoissa ei ollut mikroverenvuotoja tutkimuksen alkaessa. Mikroverenvuotoja kehittyi selvästi todennäköisemmin potilaille, jotka sairastivat keuhkoahtaumatautia.

Yli 64-vuotiaista suomalaismiehistä 12 prosenttia ja naisista 3 prosenttia sairastaa keuhkoahtaumatautia. Taudin ylivoimaisesti yleisin aiheuttaja on tupakointi. Tupakoivista yli 64-vuotiaista miehistä keuhkoahtaumaa sairastaa yli kolmannes.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2013;188:783–788)
http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201303-0455OC

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje