Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Elämän vastoinkäymiset voivat altistaa dementialle

Elämän vastoinkäymiset voivat altistaa dementialle

Avioero, läheisen kuolema ja muut elämän vastoinkäymiset saattavat ruotsalaistutkimuksen mukaan altistaa Alzheimerin taudille ja muille dementioille myöhemmin elämässä.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta stressin tiedetään vaikuttavan monella tapaa aivoihin ja terveyteen. On siis hyvinkin mahdollista, että pitkäaikainen stressitila ja psyykkinen ahdinko lisäävät dementian riskiä.

Ruotsalaistutkijoiden havainnot perustuvat 800 naisen 37-vuotiseen seurantaan. Naiset olivat syntyneet vuosina 1914, 1918, 1922 ja 1930. Naisille tehtiin neuropsykiatrisia testejä tutkimuksen alkaessa vuonna 1968 sekä viidesti vuosina 1974–2005.

Sama tutkijaryhmä on aiemmin osoittanut dementiariskin suurentuvan pitkäaikaisen psyykkisen ahdingon seurauksena ja sama havaittiin myös nyt. Vastoinkäymisten aiheuttama ahdistus, pelot ja muut negatiiviset ja stressaavat tuntemukset myös usein jatkuivat läpi elämän.

Ruotsalaisten tulokset kaipaavat lisätutkimusten varmistusta, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että psyykkisesti raskaat elämänkokemukset voivat altistaa dementialle. Lisätutkimuksissa olisi hyvä selvittää myös pienentävätkö esimerkiksi käyttäytymisterapia tai stressinhallintamenetelmät sairastumisriskiä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Open 2013;3:e003142)
http://www.bmjopen.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmjopen-2013-003142

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje