Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin mahdollinen keuhkosyöpäsuoja rajoittuu savuttomiin

D-vitamiinin mahdollinen keuhkosyöpäsuoja rajoittuu savuttomiin

D-vitamiini saattaa pienentää riskiä sairastua keuhkosyöpään, mutta tämä havaitaan vain ikänsä savuttomina olleilla. A-vitamiinin mahdolliset vaikutukset sen sijaan ovat epäselvempiä.

Tiedot perustuvat tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen, joka hyödynsi lähes 130 000 vaihevuodet ylittäneen naisen aineistoja. Naiset olivat osallistuneet suureen terveystutkimukseen, jossa osa heistä sai vitamiinilisiä.

D-vitamiinilla ei ollut vaikutusta keuhkosyöpäriskiin, kun tutkijat tarkastelivat kaikkia osallistujia yhdessä. Yli 400 IU:n D-vitamiinisaanti päivittäin kuitenkin liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin osallistujilla, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet. Yli 800 IU:ta päivässä ruoasta ja vitamiinilisistä saavien riski oli jopa 60 prosenttia pienempi kuin naisten, joiden D-vitamiinin saanti jäi alle 100 IU:n. Tutkimukseen osallistuneista naisista 1 800 sairasti keuhkosyöpää.

Osa naisista sai tutkimuksen ajan D-vitamiini-, kalsium- ja A-vitamiinilisiä, mutta heidän keuhkosyöpäriskinsä pieneni vain, jos A-vitamiinin päivittäinen saanti jäi alle 1 000 mikrogrammaan.

Tutkimuksen tulokset pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, jotta selviää voiko niitä yleistää myös miehiin tai muun ikäisiin naisiin. D-vitamiinin osuutta keuhkosyövässä pitää myös selvittää lisää, sillä moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. D-vitamiini on tosin aiemminkin yhdistetty syöpäriskien pienentymiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;98:1002–1011)
http://ajcn.nutrition.org/content/98/4/1002.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje