Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveellinen ruokavalio voi lykätä muistin heikkenemistä

Terveellinen ruokavalio voi lykätä muistin heikkenemistä

Kuusikymppiset voivat välttää tai ainakin viivästyttää muistin heikkenemistä, jos he syövät monipuolisesti ja terveellisesti, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa suotuisa vaikutus yhdistettiin Välimeren perinteiseen ruokavalioon sekä verenpaineen hallitsemiseen suunniteltuun DASH-ruokavalioon, mitkä kummatkin painottavat mm. runsasta hedelmien, vihannesten, pähkinöiden ja täysjyvätuotteiden syömistä sekä punaisen lihan ja kovien rasvojen sekä sokerielintarvikkeiden välttämistä.

Mitä lähempänä osallistujien syömistottumukset olivat kyseisiä ruokavalioita sitä todennäköisemmin heidän muistinsa ja muut kognitiiviset mielentoimintonsa pysyivät kunnossa halki yksitoistavuotisen seuranta-ajan.

Tässä tutkimuksessa erityisesti pähkinöiden, täysjyväviljojen ja palkokasvien syömiseen liittyi suotuisia vaikutuksia. Nämä kaikki on ennenkin havaittu monin tavoin terveellisiksi, mutta vielä on epäselvää miltä osin tulokset johtuvat ruokavaliosta ja miltä osin osallistujien muut elintavat vaikuttavat niihin. Terveellisesti syövät elävät usein muutenkin terveellisesti, joten osa yhteydestä voi hyvin selittyä muilla seikoilla kuin ruokavaliolla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Siihen osallistui 3 900 yli 65-vuotiasta miestä ja naista, joita seurattiin keskimäärin yhdentoista vuoden ajan. Kognitiivisia mielentoimintoja testattiin neljästi tutkimuksen aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.112.051276)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/09/18/ajcn.112.051276.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje