Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psoriaasi-lääkkeestä lupaavia tuloksia nuoruustyypin diabeteksen hoidossa

Psoriaasi-lääkkeestä lupaavia tuloksia nuoruustyypin diabeteksen hoidossa

Psoriaasi-ihosairauden hoitoon kehitetty lääke saattaa hidastaa nuoruustyypin diabeteksen etenemistä ja vähentää insuliinipistosten tarvetta, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on vielä hyvin alustava, ja se pitää varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että nuoruustyypin diabetekseen on mahdollista kehittää lääkehoitoja, jotka voivat pysäyttää sairauden etenemisen.

Tutkimuksessa testattu alefasepti-lääke herätti tutkijoiden mielenkiinnon, koska se toimii hyökkäämällä tiettyjä psoriaasin kannalta olennaisia T-soluja vastaan. Psoriaasia sairastavilla kyseiset T-solut alkavat tuntemattomasta syystä tuhota terveitä ihosoluja, mutta samat T-solut ovat myös mukana nuoruustyypin diabetekseen johtavassa kehityksessä. Nuoruustyypin diabeteksessa ne hyökkäävät insuliinia tuottavia soluja vastaan haimassa.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä, ja niiden perusteella alefaseptihoidolla diabeetikoiden insuliinieritys paranee jonkin verran ja he pärjäävät pienemmillä insuliiniannoksilla. Vuoden seurannan aikana hoitoryhmään satunnaistetuille sattui myös vähemmän hypoglykemioita kuin verrokkiryhmäläisille. Tämän perusteella tutkijat pitävät mahdollisena, että hoito hidastaa nuoruustyypin diabeteksen etenemistä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta monestakin syystä niitä kannattaa tulkita varoen. Tutkimukseen osallistui vain 73 potilasta, joista 33 sai alefaseptihoitoa, joten havainnot perustuvat erittäin pieneen aineistoon. Samansuuntaisia tuloksia on kuitenkin saatu ainakin yhdellä toisella lääkeaineella, joka vaikuttaa samankaltaisella mekanismilla.

Tutkimukseen valittiin 12–35-vuotiaita potilaita, joiden nuoruustyypin diabetes oli todettu korkeintaan sata päivää aikaisemmin. Alefaseptia annettiin 15 mg viikossa kahdentoista viikon ajan. Hoitojakso toistettiin kolmen kuukauden kuluttua ja potilaita seurattiin vuoden ajan. Hoito oli turvallista eikä aiheuttanut merkittäviä haittavaikutuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2013;doi:10.1016/S2213-8587(13)70111-6 )
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2813%2970111-6/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje